Project

Mesh Wall

The Mesh-wall is a façade prototype for a solar shade. The first prototype was designed for the Beveren Civic Center courtyards. The prototype’s intelligence is to combine functional requirements: limit solar energy and water exposure, while at the same time allow diffuse light to enter the building interior and permit views to the outside. The uniqueness of the mesh-wall shape is the product of analog and digital design techniques. A computer solar study helps to finetune each surface, resulting in specific clay modesl, 3d-scans, which are then geometrically refined and ultimately are being panelized. Stretched metal panels are partly bent to shape before fully formed and welded to structural steel plate profiles. The pre-fabricated mesh walls are then bolted to steel brackets pre-cast into the concrete floor slabs.

Location
Beveren, Belgium

Client
Town of Beveren, Belgium

Year
2008

Type
Under Construction

Area
19000km2

Program
mixed, public

Team
Alexander D’Hooghe, Luk Peeters, Birgit Clottens, Yoon Young Cho, Sanne Peeters, Aaron Weller, Ysaline de Lobkowicz

Collaborators
SWECO

Megabricks

Next project

Mono Roof